Ord

Låt oss tala om Barnet och Kvinnorna och Landet


Sadura Förlag, 2014


Maria Rostotsky debuterade 2014 med romanen Låt oss tala om Barnet och Kvinnorna och Landet. Med humor och ett tätt och egensinnigt språk berättas om Barnet som växer upp i det stora Landet med sina Kvinnor. Där ett förtryck som finns i det politiska blir ett förtryck i det inre. Och under detta tryck skapas den egna världen. Musiken. En brännande aktuell roman om vår stora granne i öst och hur dess makt griper in i den enskilda människans liv.


Finns att köpa på bl a Adlibris

Om boken -


Rostotskys debut en originell text i ordets bästa bemärkelse. Hon lyckas bitvis att närma sig flera olika teman ur en vinkel och med ett språk som öppnar nya dimensioner. Hon gestaltar förhållandet mellan mor och dotter och erfarenheten av att vara migrant på ett sätt som jag aldrig stött på tidigare. ...när Rostotsky är som bäst skriver hon en skimrande och konkret prosapoesi. Det är musikaliskt, flödande och vackert. Där vill jag stanna.

Mattias Hagberg, Göteborgsposten


Musiken spelar en stor roll i Rostotskys debutroman ”Låt oss tala om Barnet och Kvinnorna och Landet”. Men det är inte Tjajkovskijs storvulna och helgjutna musik som kommer i tankarna. Snarare är det Scriabins nervösa och förrevolutionära tonkonst där musiken går sönder mitt i det romantiska flödet.

Åke Leijonhuvud, Sydsvenskan


Rostotsky använder språket på ett mycket roligt och egensinnigt sätt. Det är en lek med begrepp och ord och det blir stor poesi. Genom att använda hopsättningar av ord blir det till symboler som gör att man blir både en del av karaktären Barnet och samtidigt en betraktare. Det är en skicklig och lättillgänglig rytm i prosan. Sammanfattningsvis är det här en underbar roman.


Amanda Franzén, BTJ Häftepos 14113379



Poesi


Medverkar i Tidskriften Staden no 12 med dikten "Takmålning"


Tidskriften Staden